Ψυχολογία

Ψυχολογία

Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά και περιγράφει τις νοητικές διεργασίες και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Η Ψυχολογία είναι ένα ευρύ ακαδημαϊκό, επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο που βρίσκει εφαρμογή στους τομείς της υγείας, της βιομηχανίας, της διαφήμισης, των εργασιακών σχέσεων, της προσωπικής ανάπτυξης, της εκπαίδευσης, του επαγγελματικού προσανατολισμού, του αθλητισμού, της υγιούς ανάπτυξης και εξέλιξης παιδιών και εφήβων, των διαπροσωπικών σχέσεων και των ομάδων μεταξύ άλλων. Ένας ψυχολόγος ύστερα από τις ανάλογες σπουδές μπορεί να εργαστεί στην έρευνα, την κλινική πρακτική, την εκπαίδευση και γενικότερα σε πλήθος εργασιακών περιβαλλόντων.



Μαθήματα στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας διδάσκονται επίσης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Αναλυτικά η λίστα με τα μαθήματα και τα τμήματα εδώ.


Υποστήριξη

Στον οργανισμό μας παρέχουμε:· Εξατομικευμένη υποστήριξη στις κατατακτήριες εξετάσεις των τμημάτων Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου της Κρήτης (Ρέθυμνο).

  • Ενίσχυση διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων για όλα τα ακαδημαϊκά μαθήματα.
  • Προετοιμασία εισαγωγής στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ψυχολογίας.
  • Στους σπουδαστές κολεγίων και ιδιωτικών σχολών Ψυχολογίας παρέχουμε συμβουλευτική περάτωσης εργασιών, ενίσχυση διδασκαλίας σε όλα τα ακαδημαϊκά μαθήματα και προετοιμασία για την επιτυχία τους σε εξετάσεις πιστοποίησης
  • Ενίσχυση διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων για όλα τα ακαδημαϊκά μαθήματα. Στους σπουδαστές κολεγίων και ιδιωτικών σχολών Ψυχολογίας παρέχουμε συμβουλευτική περάτωσης εργασιών, ενίσχυση διδασκαλίας σε όλα τα ακαδημαϊκά μαθήματα και προετοιμασία για την επιτυχία τους σε εξετάσεις πιστοποίησης.

Ομάδα υποστήριξης Το διδακτικό μας προσωπικό απαρτίζεται από ομάδα 7 καθηγητών ειδικότητας Ψυχολογίας, Νευροεπιστημών και Νευρολογίας-Ιατρικής. Το πρόγραμμα εποπτεύεται από την Ακαδημαϊκή Σύμβουλο κα. Ελεάνα Πανδιά (MSc, Υποψ. Διδάκτωρ Παντείου) με την τεχνική υποστήριξη της κα. Σαπφώς Διαμαντοπούλου (MSc). 


Οι γνωστικοί τομείς Ψυχολογίας που εξετάζονται για την εισαγωγή στα παραπάνω τμήματα με Κατατακτήριες Εξετάσεις είναι Κοινωνική Ψυχολογία, Κλινική Ψυχολογία, Γνωστική Ψυχολογία, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Μεθοδολογία Έρευνας, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Θεωρίες Προσωπικότητας και Βιολογικές Βάσεις Συμπεριφοράς. 


Κοινωνική ψυχολογία: η επιστημονική διερεύνηση του πώς οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η συμπεριφορά των ατόμων επηρεάζονται από την πραγματική φανταστική ή υπονοούμενη παρουσία των άλλων ( Allport,1954 στο Hogg, Vaughan, 2010). Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι διερευνούν ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που συμπεριλαμβάνει διαδικασίες πειθούς, φαινόμενα συμμόρφωσης, κανονικοποίησης και καινοτομίας, εκδηλώσεις προκαταλήψεων και διακρίσεων, τις διομαδικές και διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνικές αναπαραστάσεις και ιδεολογίες και κάθε εκδήλωση ψυχοκοινωνικών φαινομένων όπως η εγκληματικότητα, η αυτοκτονία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, οι στάσεις και οι προθέσεις, μελετώντας κάθε πτυχή του βίου του κοινωνικού υποκειμένου.

Κλινική Ψυχολογία: ειδίκευση των σπουδών ψυχολογίας που ασχολείται με την κατανόηση και την αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών, την παροχή θεραπείας και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε άτομα, ομάδες και οικογένειες και στηρίζεται εξίσου στη θεωρία, την κλινική πρακτική και την έρευνα. Είναι μια ευρεία ειδίκευση που συμπεριλαμβάνει τόσο την ψυχοπαθολογία και τις καταλληλότερες θεραπευτικές πρακτικές κατά περίπτωση όσο και αιτήματα που φαίνεται να προκύπτουν από την καθημερινή ζωή και μπορεί να έχει εφαρμογή σε θεραπευτικές δομές, κλινικές, δημόσιους οργανισμούς, εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. 

Μεθοδολογία έρευνας: αφορά στην ιστορική ανασκόπηση των φιλοσοφικών ρευμάτων που επηρέασαν την ανάπτυξη της κοινωνικής επιστήμης και την παραγωγή γνώσης και στους τρόπους σχεδιασμού και υλοποίησης ερευνών με στόχο τη διασφάλιση της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας. 

Βιολογικές Βάσεις Συμπεριφοράς: Διερευνά την ανάπτυξη και εξέλιξη του εγκεφάλου και ιχνηλατεί τη νευρωνική βάση της αντίληψης μέσω των αισθητηριακών συστημάτων και τις νευρωνικές διαδρομές νοητικών διεργασιών όπως η προσοχή, η μνήμη και η οργάνωση της σκέψης. Εμβαθύνει στη μελέτη της σχέσης του εγκεφάλου με τη συμπεριφορά. Αποτελεί σημαντική εκπαίδευση στις λειτουργίες των κυττάρων του νευρικού συστήματος και στους μηχανισμούς μετάδοσης πληροφοριών και μελετά την επίδραση των φαρμακευτικών και ναρκωτικών ουσιών στον εγκέφαλο. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γνωστική Ψυχολογία: έχει ως αντικείμενο την πειραματική διερεύνηση νοητικών διαδικασιών όπως η προσοχή, η αντίληψη, οι νοερές αναπαραστάσεις, οι διεργασίες της μνήμης και η οργάνωση της σκέψης. Μελετά μεταξύ άλλων τις οπτικές πλάνες, τα γνωστικά σφάλματα και τις επιπτώσεις εγκεφαλικών βλαβών και τραυματισμών στην κατανόηση και τη συμπεριφορά. 

Συμβουλευτική Ψυχολογία: αποτελεί ειδίκευση της Ψυχολογίας η οποία διευκολύνει τη δια βίου προσωπική και διαπροσωπική λειτουργικότητα, εστιάζοντας σε συναισθηματικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, εκπαιδευτικές, αναπτυξιακές ανησυχίες και προβληματισμούς που σχετίζονται με την υγεία και την οργανωτική συμπεριφορά. Προωθεί τη θέσπιση προσωπικών στόχων και προσφέρει θετικά μοντέλα με βάση τα οποία μπορεί κανείς να ενδυναμώσει τα προτερήματά του και να δώσει στον εαυτό του τη δυνατότητα για βέλτιστη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής ( Μαλικιώση- Λοΐζου,2011).

Θεωρίες Προσωπικότητας: Οι Θεωρίες Προσωπικότητας είναι προσεγγίσεις που επιχειρούν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως : ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου, είναι εγγενή ή επίκτητα, καθορίζουν και αν ναι σε ποιο βαθμό τη συμπεριφορά; Οι βασικές σχολές σκέψης της επιστήμης της ψυχολογίας είναι, μεταξύ άλλων, η ψυχοδυναμική θεωρία, η προσωποκεντρική, οι θεωρίες των χαρακτηριστικών, η θεωρία των προσωπικών νοητικών κατασκευών, η κοινωνικογνωστική θεωρία. Κάθε προσέγγιση έχει διαμορφώσει μια θεωρία για την ερμηνεία της ανθρώπινηςφύσης, της προσωπικότητας, της ψυχοπαθολογίας και της ψυχοθεραπείας.

Αναπτυξιακή ψυχολογία: Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι μελετούν τη διαδοχή των ψυχολογικών, νοητικών, σωματικών και κοινωνικών αλλαγών που μετέρχονται τα ανθρώπινα όντα κατά τη διάρκεια του βίου τους. Εξετάζουν τα αίτια της νοητικής, γλωσσικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης, την επίδραση της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος στην ανάπτυξη, τις ευκαιρίες και τους πιθανούς περιορισμούς στις διαδικασίες μάθησης. Οι ατομικές διαφορές, οι κρίσιμες και ευαίσθητες περίοδοι στη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να υποστηριχθεί η ομαλή ανάπτυξη είναι τομείς ενεργού ενδιαφέροντος των ειδικών της αναπτυξιακής ψυχολογίας 


3 βήματα για να επιλέξετε σε ποιο τμήμα θα φοιτήσετε

  • Μελετήστε προσεκτικά τα προγράμματα σπουδών κάθε τμήματος. Σκεφτείτε ότι θα αφιερώσετε τέσσερα χρόνια μελετώντας, οπότε είναι σημαντικό να απολαύσετε τις σπουδές σας.
  • Λάβετε υπόψη γνώσεις από προηγούμενες ειδικότητες, εκπαιδεύσεις ή σεμινάρια που μπορεί να έχετε παρακολουθήσει και τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να είστε πιο ανταγωνιστικοί στις εξετάσεις. Θα αφιερώσετε κόπο και χρόνο στην προετοιμασία σας για τις κατατακτήριες εξετάσεις οπότε είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε όλες σας τις ικανότητες και δυνατότητες στο μέγιστο.
  • Επικοινωνήστε μαζί μας για να μιλήσετε με κάποιον από τους συμβούλους μας ώστε να σας λύσουν κάθε άλλη απορία που μπορεί να έχετε.