Πρότυπα Πανεπιστημιακά Φροντιστήρια

Τεχνητή Νοημοσύνη

Είναι ένα από τα βασικότερα θέματα της επιστημονικής φαντασίας υπολογιστές με ανθρώπινη σκέψη. Έπειτα από μισό και πλέον αιώνα διαρκών προσπαθειών οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να εμπλουτίζουν τους υπολογιστές με πολλές και διαφορετικές μορφές τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο οι περισσότερες από αυτές τις μορφές απέχουν πολύ από τις εικόνες που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και είναι πολύ πιο χρήσιμες.

Η επανάσταση στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης έκανε την εμφάνισή της όταν διαπιστώθηκε πως οι επιστήμονες μπορούσαν να μιμηθούν τα ανθρώπινα νεύρα με ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Είναι χρήσιμο να δούμε το χρονολόγιο στην τεχνητή νοημοσύνη.

1943. Οι Warren ΜcCulloch και Walter Peace στο πανεπιστήμιο του Σικάγο δημιουργούν μία απλή μαθηματική προσομοίωση ενός εγκεφαλικού κυττάρου ικανό να εκτελέσει βασικές λογικές πράξεις.

1950 O Άγγλος μαθηματικός και καθηγητής της λογικής Alan Turring παρουσιάζει το περίφημο τεστ το οποίο αξιολογεί αν ένας υπολογιστής σκέφτεται και προβλέπει ότι το τεστ θα απαντηθεί πριν το 2000.

1951 Xρησιμοποιώντας ηλεκτρικές βαλβίδες και σύρματα ο Marvin Minsky δημιουργεί έναν ηλεκτρονικό αρουραίο ο οποίος μαθαίνει να ξεφεύγει από έναν λαβύρινθο.

1956 Ο Hebert Saimon και οι συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο MELLON παρουσιάζουν το Logic Theorist ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο ήταν ικανό να αποδείξει μαθηματικά θεωρήματα και να ενσωματώσει της βασικές έννοιες για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναπτυχθούν στο μέλλον.

1957 Ο Frank Rosenblatt στο πανεπιστήμιο Cornel αναπτύσσει το perceptron ένα νευρωνικό δίκτυο που μπορούσε να εκπαιδευτεί να αποκτά δεξιότητες όπως η αναγνώριση διαφορετικών αλληλουχιών από σήματα φωτός.

1969 O Minsky και ο συνάδελφός του Seymour Paper δημοσιεύουν μία κριτική για τα απλά νευρωνικά δίκτυα τύπου perceptron και κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη η περίοδος που ακολουθεί έγινε γνωστή ως ο χειμώνας της τεχνητής νοημοσύνης.

1972 O βρετανός καλλιτέχνης Harrold Coen ασχολείται με την ανάπτυξη του Aaron ενός υπολογιστή καλλιτέχνη που δημιουργεί πρωτότυπα έργα τέχνης ακολουθώντας σειρά βασικών καλλιτεχνικών κανόνων.

1980 Η έρευνα στα νευρωνικά δίκτυα αναβιώνει έπειτα από μία δεκαετία και πλέον που παρέμεινε στην αφάνεια με την εμφάνιση νέων πιο εξελιγμένων σχεδίων

2013 Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, όπως και τα νευρωνικά δίκτυα, η άντληση δεδομένων και τα αυτόματα ρομπότ καθαρισμού είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο όμως ακόμα και 60 χρόνια μετά το τεστ του Turring κανένας υπολογιστής δεν έχει καταφέρει να το ξεπεράσει.